top of page

Dossier de presentació

​El dossier que presentem a continuació és el mateix que vàrem presentar a l'Ajuntament de Vic com a base del funcionament de La Fàbrica de Somnis. La Concessió del nou espai està condicionat al que s'explica en aquest projecte.
 

SEGUIDAMENT POSEM EL TEXTE DEL DOSSIER PER TAL DE PODRE FER UNA MILLOR LECTURA:

 

Presentació

 

La Fàbrica de Somnis és una associació vigatana sense ànim de lucre que neix el 29 de maig de 2011. S'instal·la en una nau al sud de la ciutat de Vic i proposa, a qui es faci soci, la possibilitat de practicar activitat física i mental amb alguns elements peculiars i diferents als de la majoria de centres d'esport o gimnasos ja existents. Amb el temps, també s’acaba convertint en un espai polivalent on es pot donar cabuda a qualsevol projecte artístic, cultural i/o esportiu adient a les instal·lacions.

 

Avui en dia La Fàbrica de Somnis ofereix als seus usuaris 3 espais diferenciats. Per una banda, una zona d’activitat física amb  matalassos i aparells d’acrobàcies com trapezis, corda fluixa, teles, etc. Per una altra banda, 120 m2 de búlder equipat amb 1.600 preses i gestionat pels propis usuaris. I finalment, un espai per a trobades o cursos setmanals on practicar activitats en grup com teatre, dansa, claqué, clown, acordió, cajón, acroioga, malabars, etc. 

 

La Fàbrica de Somnis proposa totes les activitats com a motor de salut física, d'una manera altruista i promovent la interrelació entre disciplines per tal de crear una consciència global a la ciutat que desmitifiqui la competitivitat en l'activitat física.

La Fàbrica de Somnis aposta per una activitat física desvinculada del consum o entesa com a motor econòmic; col·lectivament es paguen els elements que tothom podrà utilitzar i les quotes mensuals són únicament pel manteniment i la millora de l'espai compartit. D'aquesta manera la ciutat de Vic obté un espai on els ciutadans que ho desitgin poden practicar una activitat física sense normes, diferent, atrevida, compartida i utilitzant elements cars d’una manera molt econòmica.

La Fàbrica de Somnis amplia l'oferta de salut física de la ciutat i de la comarca i es fixa amb un col·lectiu de gent que no es té en compte habitualment des dels despatxos de decisió alhora de promoure l'esport o l’exercici físic.

 

Justificació

 

L'activitat física més "artística" que es porta a terme a La Fàbrica de Somnis ha estat un sector en auge a tot Europa durant els últims 15 anys i a la comarca d’Osona hi ha hagut molt poques oportunitats per conèixer i practicar aquestes disciplines (sense desmerèixer la gran tasca de la companyia Silosénomecuelgo, especialitzada en aeris). A la vegada, l’experiència i excel·lents resultats de projectes com aquest en altres comarques, com l’Ateneu Popular de Nou Barris de Barcelona, han demostrat la viabilitat, necessitat i funció social que comporta apostar-hi.

 

 

Objectius

 

Partint de la presentació i justificació que hem fet, 

ens marcàrem els següents objectius:

 

1.- Promoure i difondre una activitat física ni consumista ni competitiva en la vida social de la comarca.

 

2.- Apostar per la cultura com a mitjà de transformació social en positiu 

(entenent la practica cultural també com a motor de salut física).

 

3.- Acompanyar la creativitat dels nostres artistes contemporanis i oferir facilitats per exposar-les.

 

4. - Promoure el creixement i la maduració de la persona, sempre que es pugui, en el respecte a si 

mateix a través de l’augment de l’autoestima, la constància, l’esforç, la superació i alhora el foment de la relació social de forma cooperativa desenvolupant valors com: la solidaritat, el suport mutu, l’empatia i/o el respecte.

 

5.- Adquirir eines per treballar amb joves, que són generalment exclosos d’aquestes activitats per raons culturals.

 

6.- Fomentar el desenvolupament personal i el desenvolupament de la consciència corporal.

 

L’Espai i el Funcionament

 

La Fàbrica de Somnis funciona com a gimnàs alternatiu i està equipat amb una zona amb preses de 120 m2 de paret invertida amb 1600 preses i 70 m2 de matalàs a sota.

També hi ha dos espais amb un terra semi tou de 50 m2 cada un, ideals per fer acrobàcia, ioga, malabars o clown. A sobre els terres semi tous hi ha varis trapezis, teles i cèrcols per practicar aeris d’una manera segura i còmode. La majoria de material que es va utilitzar per la posta a punt de l’espai és material reciclat.

l’Associació La Fàbrica de Somnis”

 

L’associació està constituïda per tots els socis, tot i que al principi, i per temes burocràtics, es designaren un president, un secretari, un tresorer i un vocal, que no tenen ni més ni menys poder de decisió que la resta de socis. Actualment, hi ha un “grup motor” de 20 socis que es troben mensualment. Aquests socis aborden, de forma assembleària, els diferents temes a tractar sobre la dinàmica de l’associació. Tots els socis poden venir a aquestes assemblees i ser part d’aquest grup motor. Acotant el preu al màxim, cada soci paga 15€ al mes, sense quota d’entrada, i pot venir sempre que l’espai estigui obert. A part, si s’involucra activament en l’associació i forma part d’aquest “grup motor” rebrà una clau que li permetrà venir fora dels horaris d’obertura.

Els usuaris que no son socis paguen 3€ per accedir a l’espai i poden fer ús tant de les instal·lacions com del material. Aquestes persones es consideren socies per un dia. Tot i que està molt condicionat pel clima, el dia i la temporada, podem dir que unes 50 persones utilitzen diàriament els espais de la Fàbrica de Somnis, això vol dir una mitja de 250 persones a la setmana.

Horaris d’obertura

 

Els horaris

 

Els horaris d’obertura al públic són, entre setmana: de 17:30h-22:00h tardor i hivern i de 18:00h-22:00h primavera i estiu. Mentre que els caps de setmana sol romandre tancat al públic.

Però els socis amb clau (actualment uns 20) tenen dret a fer ús de les instal·lacions sempre que vulguin; obrir i tancar a plaer.

Un tret característic per tal de mantenir la Fàbrica de Somnis com un espai d'activitat física, artística i cultural, i no com un lloc on anar a fer festes, beure i excedir-se, és que les instal·lacions resten tancades des de les 24h a les 8h del matí, amb l’entrada prohibida a qualsevol persona, sigui sòcia o no.

 

Els cursos o activitats amb ànim de lucre

 

La Fàbrica ofereix la possibilitat de dur a terme cursos a gent externa al projecte. En aquest cas, els professors es posen d’acord directament amb els alumnes i la Fàbrica cedeix únicament l’espai, quedant-se un 5% dels beneficis o una contraprestació, com per exemple: la realització d’un espectacle dels alumnes del curs de teatre quan es faci una celebració.

 

El procediment per oferir cursos a la Fàbrica, o activitats amb interès, és el següent: es presenta la proposta i l’assemblea directiva de la Fàbrica decideix si cedir l’espai durant les hores demanades. En cas de conformitat la Fàbrica cobra un 5% de l’activitat econòmica que es porti a terme.

Tot i així, a la Fàbrica donem prioritat a les activitats sense ànim de lucre, ja que la ideologia de la fàbrica sempre ha intentat fomentar l'aprenentatge cooperatiu entre les persones, de tal manera que les activitats gratuïtes solen passar davant de les lucrades.

 

L'aprenentatge cooperatiu

 

L'aprenentatge cooperatiu s’ha aconseguit sovint assignant una activitat a cada dia de la setmana. Per exemple, el dilluns és el dia dels malabars, per tant, tothom que tingui ganes de practicar malabars pot anar-hi aquest dia aconseguint així un aprenentatge mutu entre els diferents integrants. Si la persona és principiant en aquesta activitat, pot anar-hi igualment per aprendre les bases i començar a practicar. Aquest mètode d’ensenyament/aprenentatge s’ha executat amb èxit en activitats tant diverses com acroioga, percussió, trapezi i escalada, gràcies a la bona voluntat de tots els socis. Fruit d’aquest mètode és el fet de que alguns dels cursos que es realitzen avui a la Fàbrica els porten a terme persones que es van iniciar a la mateixa Fàbrica de Somnis.

Una altra de les característiques importants de la Fàbrica de Somnis, és que sempre ha estat desvinculada de qualsevol tipus de ideologia piramidal o excloent. Simplement es basa en el respecte i la igualtat. D’aquesta manera no vetem ni condicionem l’entrada de ningú, simplement es respecta i s’escolta, intentant crear espais i debats que siguin enriquidors tant per la diversitat cultural com la ideològica. Relacionat amb això, no podem oblidar el punt neuràlgic de la Fàbrica de Somnis: l’estufa de llenya. Una zona de descans comuna, còmoda i agradable amb sofàs, taules, cadires, neveres per a l’autoservei i una estufa, on poder reposar i interaccionar amb altres usuaris. La peculiaritat principal d’aquest espai de la Fàbrica és que crea sinergies entre gent molt diversa, des de gimnastes, escaladors, músics, actors... i d’edats molt diferenciades. Tot i fer bàsicament esports individuals un dels mèrits de la Fàbrica és que en aquest espai s’han transformat en activitat d’equip el que venien a ser activitats individuals, ja que s’ajunten els escaladors per preparar sortides i conviden trapezistes, o a l’inversa, gent del món de la muntanya acaba practicant acrobàcies. O s’organitzen els artistes de varies modalitats per muntar cabarets (4 vegades a l'any se solen fer festes per mostrar les creacions dels artistes; convidant també a artistes forans a participar-hi per tal d'enriquir les jornades de disbauxa). Per això el voltant de l’estufa a on s’ajunta la gent a fer el beure o menjar unes patates després d’entrenar, es converteix en un laboratori de projectes, propostes i idees. Finalment, cal destacar que l’associació la Fàbrica de Somnis està exclosa de tot ànim de lucre. Això vol dir que tots els beneficis que s’obtenen a l’espai es reverteixen en el propi espai, ja sigui per pagar factures (llum, llenya...), per comprar nou material o per promocionar activitats.

 

Recorregut

 

El 5 de gener de 2011 Jan Codina firma el contracte de lloguer d’una de les naus que ha quedat en desús de la fàbrica de Curtits Codina al barri de Santa Anna. Decideix establir en aquesta ubicació l’Associació que acaben de donar d’alta ell, la seva parella Olga Gabaldà, l’Ignasi Arumí i en Ferran Erra. L’objectiu de l’Associació és crear un espai a Vic diferent al que estem acostumats. 

 

El 29 de maig del mateix any s’inaugura l’espai amb una festa i es presenten els elements amb els quals l’Associació pretén atreure usuaris. Aquests elements són trapezis, preses d’escalada, elements de música i espais escènics. Els primers mesos són fluixos. El primer estiu poca gent s’acosta i es fa soci. Però quan el dia es va escurçant i el fred arriba, l’espai de la Fàbrica explota de vida. El primer hivern s’arriba als 60 socis i uns 200 usuaris setmanals.

Les propostes de la gent arriben i es fan cursos (gratuïts o amb quotes) de tot tipus: pintura, dansa, teles, anelles...

 

Entitats que han passat per la Fàbrica

 

 

Aquesta és una llista d'entitats que han passat per la Fàbrica dels Somnis, per fer ús dels seus espais i aparells, ja sigui a través de cursos, monogràfics, espectacles, trobades o altres formats. Cada dia són més les entitats, escoles i ajuntaments que confien en la Fàbrica dels Somnis i que ens demanen utilitzar els seus serveis. En aquesta llista no hi consten les activitats i celebracions que organitza la Fàbrica com associació.

Acordionistes de Vic

Classes d'acordió setmanals i trobades puntuals 

a la sala petita

 

Juliol 2012

Associació Esplai Mikofilós

Taller d'aparells d’acrobàcies i de boulder per a nens i nenes

 

Desembre 2012

Universitat de Vic (cursos d’anglès específics d’escalada i circ) Classes de trapezi

 

Febrer 2013

Agrupament Escolta Guillem de Montrodon de Vic Monogràfic de boulder i de trapezi

 

Abril 2013

Casal Claret

Monogràfic de boulder i de trapezi

 

Juny 2013

Som Agora (Aurora Projectes)

Camp de treball sobre boulder i aparells d’acrobàcia. Coneixement del Projecte de la Fàbrica de Somnis.

 

Setembre 2013

Mijac Serra de Sanferm Monogràfic de boulder i de trapezi

 

Gener-Abril 2014

Cooperativa Fil a l'agulla

Dinamització del grup de Teatre de l'Oprimit

 

Març 2014

AQUISPOT

Col·laboració del festival Art Roullette realitzant tallers als espais de la Fàbrica

 

Maig 2014

Escola d'Arts i Oficis de Vic

Activitat educativa de l'assignatura d'educació física: Ensenya'ns les teves activitats extraescolars

 

Juny 2014

Escola La Sínia de Vic

Activitat educativa de l'assignatura d'Educació Física: Taller d'aparells d’acrobàcies i de boulder

 

Octubre-Desembre 2014

Associació IUQA

Dinamització del grup de Teatre de l'Oprimit

 

Desembre 2014

Sant Tomàs

Espectacles per les festes nadalenques

 

Gener-Juny 2015

Grup de claqué de Vic

Classes de claqué; continuació dels cursos dels Centres Cívics

Gener-Juny 2015 Grup de cajon Classes de cajón

 

Març 2015

Xics de Granollers (colla castellera)

Taller d'aparells d’acrobàcies i de boulder per la canalla de la colla

 

Febrer 2015

GatGraz

Taller de cervesa artesana

 

Maig 2015

IES La Plana

Activitat educativa de l'assignatura d'Educació Física: Ensenya'ns les teves activitats extraescolars

 

Problemes

 

Els problemes que hem tingut com a Associació han set principalment dos: el primer és que ens han entrat a robar 8 vegades, deixant-nos molt malmeses les instal·lacions i emportant-se moltes coses. Aquest problema el vàrem solucionar blindant el local i treballant conjuntament amb el cos dels Mossos d’Esquadra, que ens van ajudar, fent servei de vigilància per la zona durant un temps per tal de dissuadir els lladres fins enxampar-los.

El segon gran problema que hem tingut és el tema de l’habitabilitat de la nau; inundacions, fred a l’hivern a causa del sostre d’uralita, calor sufocant a l’estiu pel mateix motiu, humitats...

 

La nau, poc després d’haver firmat el contracte de lloguer, es va veure afectada pel pla de requalificació de l’antiga fàbrica de Curtits Codina. L’emplaçament on es troba l’actual Fàbrica de Somnis queda just a l’àrea on la requalificació hi destina habitatges. Així que es preveu que l’edifici s’hagi d’enderrocar en un futur. Des de llavors els propietaris han invertit el mínim en manteniment i s’està deteriorant a marxes forçades. L’associació, degut al poc temps transcorregut des de la inversió que es va fer per iniciar el projecte, va proposar a l’Ajuntament i als propietaris seguir l’activitat fins a trobar una solució. I així es va fer. Tot i no tenir les condicions òptimes l’associació roman a la nau amb la il·lusió del canvi.

La solució

 

Avui, la Fàbrica de Somnis està consolidada i preparada per traslladar-se a una nova nau, buscant més habitabilitat i confort.

L’Ajuntament  de Vic ha ofert a l’Associació un espai a les naus grans de l’antiga Adoberia Codina que amb la requalificació van passar a ser públiques.

Aquest espai està situat entre les futures instal·lacions de la Brigada Municipal de Vic, Protecció Civil i l’Associació Tapís, i té unes dimensions de 21m x 18 m x 7’5 m d’alçada.

 

Reconeixements

 

L’any 2011 neix l’associació. Durant dos anys avança a pas ferm i en positiu. Durant l’any 2013 i en plena crisis a nivell global, la Fàbrica de Somnis viu un dels seus millors moments.

Amb pocs cèntims a les butxaques molta gent pot gaudir a les nostres instal·lacions d’un lloc nou, fresc, amb unes instal·lacions potents, per cremar físicament tot allò que la ment ha d’aguantar.

S’arriba per primer cop durant el desembre de 2013 als 100 socis i es calcula que passen per la Fàbrica unes 250 persones per setmana.

Des de l’Associació es decideix fer publicitat d’aquests fets i es presenta un vídeo informatiu de qui som a un concurs que proposa la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic) sobre activitat física. Els responsables d’atorgar el premi són representants de l’Ajuntament, l’Hospital i la mateixa Universitat (departament de CAFE). El vídeo presentat s’emporta el màxim reconeixement, amb un premi de 500€.

Un any després a la Festa del millor/a esportista Osonenc/a de l’any que es fa al teatre Atlàntida, la UVic, la penya Barcelonista d’Osona i el Consell esportiu d’Osona, reconeix la nostra tasca guardonant la Fàbrica amb un nou reconeixement, tan social com econòmic (500€).

 

Degut a la bona acollida per part de l’Ajuntament de la nostra petició del nou espai i els reconeixements rebuts per part d’entitats importants de la ciutat com la UVic i l’Hospital, entenem que la Fàbrica de mica en mica es dóna a conèixer com el què és, no una proposta en contra de l’establert sinó com una opció més.

Entenem que des de la Fàbrica despertem gimnastes que poden arribar a competir en clubs gimnàstics més endavant i recollim també aquells usuaris que s’han cansat de la competició i busquen practicar activitat física durant el seu temps de lleure sense cap compromís reglat.

Som i entenem que se’ns percep dins l’engranatge de l’esport i l’activitat física de la ciutat i la comarca. I ens afalaga aquest reconeixement.

 

El nou espai

 

La Fàbrica de Somnis es traslladarà si tot va bé, durant el 2015, a un nou espai situat a les antigues naus de l’Adoberia de Curtits Codina. Al mateix Barri de Santa Anna.

La nau que ens ha assignat l’Ajuntament té unes dimensions de 21m de longitud per 18 m d’amplada i 7,5m d’alçada.

A continuació mencionem la disposició dels elements necessaris per funcionar.

La Fàbrica es dividirà, com estava l’anterior nau, en tres apartats ben diferenciats:

 

a: l’espai d’aeris i acrobàcies

b: l’espai de Búlder amb preses i matalassos 

c: l’espai polivalent

 

 

Els elements que generen més demanda per part dels usuaris son l’estructura d’aeris (conjuntament amb l’entarimat) i el búlder amb preses d’escalada.

També hi haurà l’espai de descans i autoservei de begudes i menjars.

Per completar els elements de La Fàbrica de Somnis cal mencionar també els dos escenaris; el petit per fer cursos i practicar més íntimament treballs escènics i el gran per tal de fer presentacions, concerts, cabarets, etc...

 

 

Per qualsevol dubte no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres a

lafabridesomnis@gmail.com

Atentament i amb el consentiment de tots els socis:

Olga Gabaldà.

Presidenta de l’Associació La Fàbrica de Somnis us ha presentat aquest dossier.

 

bottom of page